PicoBricks Dosyası Bölüm 1: Türkiye’den Dünyaya Ödüllü STEM Kiti

Robotistan birkaç yıl önce PicoBricks adında bir STEM kiti hazırladığının sinyallerini verdiğinde bir eğitimci olarak gelişmelere kulak kesilmiştim.

Basit bir eğitim kartından biraz daha fazlası gibi görünen bu proje hiç beklemediğim şekilde hızlı ve doğru adımlarla ilerledi ve harika bir pazarlama stratejisi ile tüm dünyada tanınır oldu.

Tasarımı ve sunuşunun seviyesi IF tasarım ödülü almasıyla da tescillenmiş oldu.

Temel elektronik ve Arduino eğitim setlerimin satıcılarından biri olan Robotistan incelemem için PicoBricks’in Base Kit versiyonunu gönderdi ve sonunda ben de bu eğlenceli eğitim setini deneyimleme fırsatı buldum. Bu seride PicoBricks’i derinlemesine incelerken keşfettiklerimi paylaşacağım.

PicoBricks Nedir?

PicoBricks, Raspberry Pi Pico (yeni sürümlerde Pico W) temeline inşa edilmiş, üzerinde 10 farklı modül barındıran bir STEM eğitim kartı. Bu 10 modül ve ana Pi Pico modülü tek bir PCB olarak tasarlanmış ve tüm modüller Pi Pico’ya bağlanmış durumda.

Ancak bu PCB öyle bir tasarlanmış ki, modülleri kolayca kırıp ayırmak mümkün. Böylece modülleri robot araba veya benzeri uygulamalar üzerine doğru yerlere monte edebilmek mümkün. Kırarak ayırdığımız modülleri Pi Pico kartına set içinde gelen 4 pinli JST/SH kabloları ile bağlayabiliyoruz.

PicoBricks kiti içinde PCB’yi tüm modülleri ile birlikte tutacak plastik bir tabla geliyor ve böylece kırdığımız modülleri de (artık kablo ile bağlamak zorunda kalsak bile) yerine geri yerleştirerek düzenli bir şekilde saklayabiliyoruz.

PicoBricks Modülleri

PicoBricks PCB’si üzerinde 10 farklı modül bulunduğunu söylemiştim. PicoBricks setlerinin bazılarında ek modüller de geliyor, ancak çoğu proje bu dahili 10 modül üzerine kurulu.

Bu 10 modülün yanında üzerinde Raspberry Pi Pico W’yu barındıran ana modül ve özel devrelerimizi deneyimleyebileceğimiz protoboard modülü yer alıyor.

En kullanışlı modüller OLED ekran, potansiyometre, RGB LED (WS2812), buzzer ve LED/Buton modülleri. Kodlamaya başlarken bunlardan daha iyi bir başlangıç olamaz. LDR, DHT11 ve IR (kızılötesi) uzaktan kumanda modülleri de kullanışlı projeler yaparken en büyük yardımcımız durumunda.

Hareketli projelerimiz için servo veya DC motor kontrolü yapabilen motor sürücü modülü ve 220V lamba gibi bileşenleri kontrol ederek IoT (Internet of Things, Nesnelerin interneti) dünyasına girebileceğimiz röle modülü ile birlikte PicoBricks bize eksiksiz bir geliştirme ortamı sunuyor.

Ek Modüller

PicoBricks PCB’si üzerine sığmayan modüller de yaşamını kutu içinde sürdürüyor. PicoBricks şu an 3 farklı set halinde satılıyor. En temeli benim incelediğim Base Kit. Adı üzerine en temel parçaları barındırıyor.

Base Kit kutusu içerisinde IR alıcı için bir uzaktan kumanda, seti 2 adet AAA (kumanda pili olarak da bilinir) pille çalıştırabilmemizi sağlayan aç/kapa anahtarlı batarya kutusu, 1.5 metrelik iyi bir USB kablo, mini breadboard, kırdığımız modülleri ana modüle bağlamamızı sağlayacak JST kabloları, çeşitli jumper kablolar ve PicoBricks’in masa üzerinde rahat kullanımı için lazer kesim ahşap ayak yer alıyor.

PicoBricks’i çantamızda rahatça taşıyabilmek için hazırlanmış harika bez kılıfı da unutmayalım.

IoT Expert Kit ise ek olarak Wifi ve Bluetooth modülleri, servo ve DC motor, PIR (hareket) sensörü, Toprak nem (SOIL) sensörü, Gaz sensörü ve hava pompası ve akıllı sera kiti ile geliyor.

Zero to Hero kit ise IoT Expert Kit’e ek bir servo, 2 servoluk pan/tilt kiti, 2WD robot araba kiti, RFID-NFC kiti, ses sensörü, robot araba için üçlü batarya tutucu katıyor.

NOT: Setlerin içeriklerinin zaman zaman değiştiğini veya basılı materyal ile online içerikte gösterilenler arasında değişiklikler olduğunu fark ettim, satın almadan önce dikkatli incelemek veya en güvenlisi sormakta fayda var.

İlk İzlenimler

Kutu açılışı ve ilk izlenimlerimi YouTube kanalımda (abone olun!) yayınladım, izlemenizi tavsiye ederim.

Kısaca bahsetmek gerekirse dünya standartlarında hazırlanmış ve paketlenmiş bir STEM kiti olduğunu söyleyebilirim. Tebrikler Robotistan!

Kutu Açılışı ve İlk İzlenimler Videosu

Detaylı İnceleme Videosu

Sıradaki bölümde PicoBricks PCB’sine detaylı bir bakış yapacak ve tasarım inceliklerinden bahsediyorum. Tüm bölümleri incelemeyi unutmayın!

PicoBricks Dosyası Bölüm 2: PCB Anatomisi >>