Funduino Arduino Joystick Shield Nasıl Kullanılır?

Funduino tarafından geliştirilen Arduino Joystick Shield basit bir gamepad’in sahip olduğu tüm fonksiyonları içeriyor. Arduino Uno’ya doğrudan takılabilecek bir shield olarak tasarlanan bu modül ile uzaktan kumandalı araba veya robot projeleri yapmak mümkün.

Joystick Shield üzerinde alışık olduğumuz joystick ve dörtlü butonların yanında sık kullanılan bazı modüllerin bağlantıları da yer alıyor. Bunlar nRF24L01 kodlu RF verici modülü, Nokia 5110 LCD arayüzü, I2C ve Bluetooth modülü arayüzü yer alıyor. Böylece bir uzaktan kumanda yapabilmek için ihtiyacımız olabilecek çoğu ek modülü de taşıyabiliyor.

Bu yazıda Joystick Shield’in temel yapısını öğrenecek ve üzerindeki joystick ve butonları kontrol eden bir proje hazırlayacağız. Shield üzerindeki bileşenlerin Arduino Uno’nun hangi pinlerine bağlı olduğunu öğrenerek başlayalım.

Joystick’in X ekseni A0, Y ekseni ise A1 analog pinine bağlı. Üzerine basılarak kullanılan buton ise 8 numaralı dijital pine bağlanmış durumda.

ÖNEMLİ: Shield üzerinde, bağlı olduğu Arduino board’un gerilim değerine göre ayarlanmasını sağlayan bir anahtar bulunur. Shield’i 5 Volt gerilimle çalışan Arduino Uno ile kullanıyorsak 5V, Arduino Due gibi 3,3 Volt ile çalışan bir board kullanıyorsak 3V3 konumuna getirmeliyiz. Aksi halde Joystick okumalarımız tam kapsamda (0-1023) olmayacaktır.

Shield üzerindeki ana butonlara gelelim.
A = 2
B = 3
C = 4
D = 5
E = 6
F = 7 numaralı dijital pinlere bağlılar. Joystick butonu ile birlikte tüm bu butonların INPUT_PULLUP ile kullanılması gerekiyor.

Aşağıdaki sketch, shield üzerindeki joystick ve butonları kontrol eder ve değerlerini Seri Port Ekranı’nda görüntüler. Shield üzerindeki butonlar pull-up yöntemiyle bağlı oldukları için basıldıklarında 0, basılı olmadıklarında 1 döndürürler. Bu davranışı düzeltmek için kod içerisinde ünlem (!) kullanarak değerlerini tersine çevirdik.

Arduino’da iyi olmak için öncelikle elektronikte iyi olmak gerekir. Türkiye’nin en iyi temel elektronik eğitim seti ARDUINO ÖNCESİ TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİM VE DENEY SETİ‘ni keşfedin. Gereksiz bilgilerden arındırılmış basit ve eğlenceli anlatımla ELEKTRONİK öğrenin ve Arduino’ya METE HOCA farkıyla güçlü başlayın!

Sketch kodunu kopyalamak için pencerenin sağ üst köşesindeki butona tıklayabilir veya buraya tıklayarak ZIP dosyası olarak indirebilirsiniz.