TXS0108E 8 Kanal Logic Level Converter Arduino ile Nasıl Kullanılır?

Daha önce lojik seviye dönüştürücülerin ne oldukları hakkında bilgi veren ve yaygın kullanılan 4 kanallı lojik seviye dönüştürücünün nasıl kullanıldığını anlatan bir yazı yayınlamıştık.

Bu yazıda ise TXS0108E çipini kullanan 8 kanallı logic level converter modülünden bahsedeceğiz. Logic level converter modüllerinin ne işe yaradığını bilmiyorsanız bu yazıya başlamadan önce yukarıda linki bulunan öncül yazıyı okumanızı öneririz.

TXS0108E çipi diğer basit logic level converter uygulamaların aksine tamamen bu amaç için üretilmiş bir çip ve işinde çok başarılı. Tam 8 kanala sahip olan bu çip tam fonksiyonlu çift taraflı bağlantı kurulmasına izin veriyor.

Çipin yüksek gerilim tarafı olan B kanalı (Yani VB ve B1-B8 pinleri) 1,65V ve 5,5V arasında gerilimle kullanılabiliyor. Alçak gerilim tarafı olan A kanalı (Yani VA ve A1-A8 pinleri) 1,4V ve 3,6V arasında gerilimlerle çalışabiliyor.

Aşağıda 3,3V lojik seviye ile çalışan HC-06 Bluetooth modülünün TXS0108E logic level converter modülü ile bağlanmasını görüyoruz.

Yukarıdaki kurulumu dikkatle incelediğimizde Arduino’nun 2. ve 3. pinlerinden gelen verilerin TXS0108E modülünün yüksek gerilim tarafı olan B kanalına girdiğini, alçak gerilim tarafı olan A kanalından çıkan karşılıklarının HC-06 modülüne gittiğini görürüz.

TXS0108E Logic level converter modülü Arduino üzerinden 5 Volt (VB), 3,3 Volt (VA) ve toprak (GND) alıyor.

HC-06 modülü 3,3 Volt lojik bağlantıya sahip olsa da, güç olarak 5 Volt ile beslenebiliyor. Bu yüzden modülün VCC bağlantısını 5 Volt’a bağlamayı tercih ettik. Ancak çoğu 3,3 Volt lojik seviye modül yine 3,3 Volt gerilim ile çalışır. Modülleri kullanmadan önce hangi gerilim ve lojik seviye ile çalıştıklarını öğrenmekte fayda var.

Arduino’da iyi olmak için öncelikle elektronikte iyi olmak gerekir. Türkiye’nin en iyi temel elektronik eğitim seti ARDUINO ÖNCESİ TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİM VE DENEY SETİ‘ni keşfedin. Gereksiz bilgilerden arındırılmış basit ve eğlenceli anlatımla ELEKTRONİK öğrenin ve Arduino’ya METE HOCA farkıyla güçlü başlayın!