Bu yazıda Arduino IDE ile kodlama yaparken dijital pin çıkış değerini farklı yöntemlerle nasıl tersleyebileceğimizi deneyimleyeceğiz.
Arduino ile kodlama yaparken bir dijital pini mevcut değerinin tersine çevirme ihtiyacı ile sıklıkla karşılaşıyoruz. Çoğu zaman da bunu yaparken pinin önceki değerinin ne olduğunu aklımızda tutmamıza gerek olmuyor.
Bu ihtiyaca en basit örnek Arduino’nun meşhur Blink sketch’i. 13. pindeki dahili LED’i yakıp söndüren bu sketch LED’in önceki konumu ile çok ilgilenmiyor. İhtiyacı olan tek şey LED yanıksa sönsün, sönükse yansın! Bu işlemi farklı yöntemler kullanarak yapabiliyoruz.
O zaman kodlama denemelerine başlayalım.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 |
int LED = 13; int deger; void setup() { pinMode(LED, OUTPUT); } void loop() { if (deger == 1) deger = 0; else deger = 1; digitalWrite(LED,deger); delay(1000); } |
İlk aklımıza gelen yukarıdaki yöntem. LED’in önceki konumunu bir değişkende saklıyor ve değişken değerini kontrol ederek LED’in durumunu değiştiriyoruz.
Ancak burada varlığı başka yerde işimize yaramayan ek bir değişken kullanmak zorunda kaldık. Kod yazarken amacımız her zaman mümkün olan en basit yapıyı ve az değişken kullanmaktır. O zaman farklı bir şey deneyelim.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 |
int LED = 13; void setup() { pinMode(LED, OUTPUT); } void loop() { digitalWrite(LED, !digitalRead(LED)); delay(1000); } |
Burada aynı işlemi bir değişken kullanmadan yaptık. digitalWrite() komutunun içinde digitalRead kullanarak LED pinindeki değeri okuduk ve ünlem! kullanarak okunan değerin tersini pine yazdık.
İşi tek satırda ve bir değişken kullanmadan halletmeyi başardık. Peki bu pin tersleme işlemini pek çok kez kullanacaksak her seferinde hata yapmaya müsait bu kodu yazmak zorunda kalacağız. Şimdi buna bir çözüm bulalım.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 |
int LED = 13; void setup() { pinMode(LED, OUTPUT); } void loop() { pinTersle(LED); delay(1000); } void pinTersle(int x) {digitalWrite(x, !digitalRead(x));} |
Müjde! Arduino’ya pinTersle() adında kendi komutumuzu ekledik! Bunu kodun en alt satırında göreceğimiz kendi yazdığımız fonksiyonu kullanarak yapıyoruz.
Bu fonksiyon bir üstteki sketch’teki tek satırlık kodun genel kullanım için paketlenmiş hali. Böylece istediğimiz zaman pin değerini basit ve anlaşılır bir şekilde tersleyebiliyoruz. Tek yapmamız gereken void ile başlayan bu fonksiyon satırını her yazdığımız sketch’in en altına eklemek.
Arduino’da iyi olmak için öncelikle elektronikte iyi olmak gerekir. Türkiye’nin en iyi temel elektronik eğitim seti ARDUINO ÖNCESİ TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİM VE DENEY SETİ‘ni keşfedin. Gereksiz bilgilerden arındırılmış basit ve eğlenceli anlatımla ELEKTRONİK öğrenin ve Arduino’ya METE HOCA farkıyla güçlü başlayın!
ÖZGÜN ve KULLANIŞLI projeler yapabilmek için ARDUINO’yu doğru öğrenmek gerekir. Arduino’ya güçlü başlamanın en iyi yolu ARDUINO’YA GÜÇLÜ BAŞLANGIÇ EĞİTİM VE PROJE SETİ‘dir. Arduino Uno üzerine kurulu olan set ile bu müthiş geliştirme platformunu tüm detaylarıyla anlayacak, başka hiçbir yerde bulamayacağınız inceliklerini öğrenecek ve en sık kullanılan Arduino sensör ve modüllerine aşina olacaksınız.