Arduino’da Diziler (Array) Nasıl Kullanılır?

Tüm programlama dillerinde bulunan ve Türkçe dizi olarak adlandırılan array tipi değişkenler birden çok değişkeni saklayabilirler. Bu değişkenlere içerik sırasıyla teker teker erişilebilir.

Dizi değişkenlerinin kod içinde kullanımı başta kafa karıştırıcı olabilir, ancak temelde kullanımları oldukça basittir ve bazı durumlarda kodu oldukça basitleştirirler.

Bir dizi değişkeni tanımlamanın birden fazla yolu vardır.

Yukarıdaki kodda ilkdizim ile gösterildiği gibi içerik girmeden belirli bir sayıda değişken tutabilen bir dizi tanımlanabilir.

Pinler adıyla tanımlanan kod satırında boyut belirtmeden dizi tanımlaması gösteriliyor. Bu durumda derleyici dizi içindeki değişkenleri sayar ve uygun boyutta bir dizi oluşturur.

Son olarak Sonuclar dizisinde boyut ve içerikleriyle tam bir dizi kullanımı gösteriliyor. char ile tanımlanan mesaj dizisi ise karakter içermesinden dolayı içeriğinden bir fazla boyuta sahip olmalıdır. Bu ekstra bileşen metnin sonunda yer alan null karakteridir.

Dizilerin içeriklerini sayarken sıfırdan başlamak gerekir. Örneğin yukarıdaki Sonuclar dizisinde 0 ile ulaştığımız değişken değeri 2’yken, 1 ise 4’tür. Yani on tane değer içeren bir dizide sonuncu değere 9 ile ulaşılabilir.

Bu yüzden dizilerle çalışırken dikkatli olmalıyız. Dizide olmayan bir içerik sayısını okumaya çalıştığımızda program kodu başka işlemler için kullanılan bir hafıza alanını okumaya çalışır ve hatalı veri döndürür. Bu şekilde yapılan hataları fark etmek ve bulmak zor olabilir.

Bir diziye değişken atamak için aşağıdaki kodu kullanırız:

Bir diziden istediğimiz değeri okumak için ise;

Diziler genellikle döngüler içinde kullanılırlar ve döngü değişkeni kullanılarak istenen dizi içeriği ile işlem yapılır.

Örneğin bir dizi içeriğini Seri Port Ekranı’na göndereceksek aşağıdaki kodu kullanabiliriz;

Arduino’da iyi olmak için öncelikle elektronikte iyi olmak gerekir. Türkiye’nin en iyi temel elektronik eğitim seti ARDUINO ÖNCESİ TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİM VE DENEY SETİ‘ni keşfedin. Gereksiz bilgilerden arındırılmış basit ve eğlenceli anlatımla ELEKTRONİK öğrenin ve Arduino’ya METE HOCA farkıyla güçlü başlayın!