adreslenebilir led

neopixel adıyla da bilinen akıllı led’lere verilen isim.

adreslenebilir led, kendi içlerine yerleştirilmiş minik kontrolcü çipleri ile donatılmış sıradan rgb led’lere verilen isimdir. bu kontrolcü çipleri tek bir kablo üzerinden mikrokontrolcü ile haberleşebilir ve aynı kablo üzerinden birden fazla, onlarca, hatta yüzlerce adreslenebilir led bağlanarak istenildiği gibi kontrol edilebilir.

her biri teker teker kontrol edilmek istenen onlarca led’i mikrokontrolcüye bağlamak eskiden korkunç bir kablo yumağı gerektirirdi. adreslenebilir led’ler bu işlemi çok basitleştirdi ve çok az çaba ile müthiş projeler yapılabilmesinin önünü açtı.

ws2812 kodlu bu ‘çipli’ rgb (red-green-blue) led’ler kendi başlarına yanmazlar. çalıştırılmaları için arduino gibi bir mikrokontrolcüye ve biraz programlamaya ihtiyaç duyarlar. geriye bir tek bizim yaratıcılığımız kalır.

worldsemi tarafından geliştirilen bu led’ler 3 farklı renkte (kırmızı, yeşil ve mavi) led ve 256 parlaklık ayarı ile 16.777.216 farklı renkte yanabilirler. tek bir hat üzerinden peş peşe bağlanabilmeleri tüm devre tasarımını kolaylaştırırken, 5 metreden uzuna, hatta 1024 adetten fazlaya kadar rahatlıkla kontrol edilebilirler.

nzr adı verilen veri iletişim protokolünü kullanan bu led’ler mikrokontrolcüden alınan 24 bitlik veriyi toplayıp kendi payını kullandıktan sonra bağlı diğer led’lere iletir. bir şeritte kullanılabilecek led sayısı sadece sinyal aktarım hızı ile sınırlıdır.

gelelim neopixel ismine. piyasada bu led’leri ws2812b ve/veya neopixel adıyla bulmak mümkün. neopixel ismi arduino için donanım ve yazılım geliştiren adafruit şirketinin bu tür adreslenebilir rgb led’ler için kullandığı kendi markasıdır.

ws2812, ws2811 ve sk6812 kodlu led’leri kapsayan neopixel’den farklı türde adreslenebilir led sistemleri de vardır. dotstars, ws2801, lpd8806 ve diğer sistemler tamamen farklı iletişim protokolleri kullanırlar.

adreslenebilir led’ler rgb veya rgbw (red-green-blue-white) konfigürasyonunda üretilebilirler. rgbw led’ler içerdikleri beyaz led ile rgb’den farklı olarak gerçek beyaz rengini alabilirler.

adafruit firması neopixel led’leri arduino ile kolay kullanabilmemiz için kendi kütüphanesini yayınlıyor. bu kütüphaneye arduino’nun kütüphane yöneticisinden ulaşabilirsiniz. örnek kod için internette bulunan onlarca içeriği aratabilir veya hiç uğraşmadan buradan ulaşabilirsiniz.